Tuesday, June 16, 2009

BEBUAS




The herbs in the Taman Herba of my school are not merely planted for people to see. There are actually teachers and staff who come and pluck the herbs use as medicine or as ingredients for their meals. This afternoon, Puan Bazuaniza plucked the Bebuas leaves. She said that she would be making ulam for her family. Besides the Bebuas leaves, she also plucked the Kaduk leaves which would also be added to the ulam.
When eaten as a salad or ulam, the bebuas helps to rid the body of wind. So don't be overly worried if you start breaking wind after eating this herb. To get rid of worms from the body, one can drink the water of the bebuas shoots which have been boiled. Drinking the water would also help nursing mothers to produce more milk for their babies.

MAKLUMAT HERBA

Nama Tempatan: Bebuas
Nama Saintifik: Premna Cordiflora
Famili:Verbenaceae


Keterangan:
Bebuas banyak dijadikan ulam oleh masyarakat melayu terutamanya. Pucuknya yang rangup dan mempunyai rasa sedikit pahit menambahkan selera makan. Pokoknya sederhana besar tetapi ada yang boleh mencapai ketinggian 7 -8m. Daunnya tumbuh tunggal dari batang dan dahan. Bersaiz sederhana beerbentuk hati dan warnanya hijau muda. Pucuk rangup dan mempunyai rasa pahit untuk menambahkan selera makan.

KEGUNAAN:
Sebagai ulam dengan cara mencelur dahulu. Berkhasiat membuang angin dalam badan dengan cepat, masalah kecacingan, menambah susu ibu.

Antara khasiat pokok bebuas bila dimakan mentah sebagai ulam ialah ia dapat membuang angin dalam badan dengan cepat, masalah cacing, menambah susu ibu.  Air rebusan pucuk bebuas pula boleh menolong untuk 

No comments: