Friday, July 17, 2009

KUNDANG OR KEMIOR

This is the kundang fruit which can easily be bought in the markets in Kelantan and Kedah. Its scientific name is Bouea oppositifolia which is in the same genus and the family (Anacardiaceae) as the renghas.

Kundang is also known as Kemior which is a type of plant which has sap. To those with sensitive skin, the sap might cause rashes. The fruit resembles a small mango. The fruit can taste either sweet or sour. It is used as an appetiser. It is usually eaten with its skin. The flesh is fibrous like the mango. When ripe, the fruit is watery.
MALAY TRANSLATION
Ini merupakan buah kundang yang mudah dibeli dari pasar-pasar di negeri Kelantan dan Kedah. Nama saintifiknya ialah Bouea oppositifolia, satu genus dan famili (Anarcardiaceae) dengan renghas.
Kundang juga dikenali sebagai Kemior. Kemior merupakan sejenis tumbuhan yang pokoknya mempunyai getah yang boleh menyebabkan keradangan sekiranya terkena pada kulit. Buahnya seperti buah mempelam kecil. Rasanya manis hingga masam, sebagai pemecah selera. Ia biasanya dimakan bersama dengan kulitnya, isinya mempunyai serat yang tinggi seperti buah mangga.
Rujukan: http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Buah_Kundang

No comments: