Wednesday, April 28, 2010

KAYU MANIS



Nama Tempatan : Kayu Manis

Nama Saintifik : Cinnamomum Zeylanicum

Nama Lain : Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Gui, Gui Zhi(China), Cassia ,Wood

Famili : Lauraceae

Kegunaan:

* Kulit kayu manis apabila dikeringkan akan menjadi rempah yang digunakan dalam masakan.

* Minyak pati dari kulit kayu manis banyak digunakan dalam perubatan aroma terapi

untuk menghasilkan kesan yang menenangkan jiwa.

* Kayu manis juga digunakan untuk melawaskan pembuangan najis, penawar cirit birit (membunuh bakteria e-coli) dan penahan sakit.

* Ia juga merupakan anti bakteria semula jadi yang dapat mencegah pembentukan plak gigi dan kerosakan gigi.

* Ia juga dapat melegakan senak perut dan juga menghilangkan rasa mual dan loya terutamanya pada wanita hamil.

Rujukan: http://kelapadara-bioaslidesaku.blogspot.com/2008/04/herba-kayu-manis.html

1 comment:

cina_fong said...

Ms Cheah
I recently bought 2 pots of cinnamon plant as I love cinnamon not to cultivate but to enjoy seeing it grow in my garden. My question is whether the specie available is ceylon cinnamon? I understand that this is the best and hopefully not the Indonesia variety