NAMA HERBA : Kari
NAMA SAINTIFIK : Murraya Koenigii
BOTANI :
Pokok renek yang mempunyai ketinggian 0.9 – 6m. Ditanam di halaman rumah, Hidup subur di zon tropika. Membiak melalui bijibenih dan keratan batang atau anak. Mempunyai bau yang kuat dan rasanya pahit.
KEGUNAAN:
Sebagai rempah dalam masakan terutamanya kari. Digunakan sebagai tonik herba, cirit-birit, buasir, kencing manis, mencegah uban, merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa, lebam dan bengkak.
NAMA SAINTIFIK : Murraya Koenigii
BOTANI :
Pokok renek yang mempunyai ketinggian 0.9 – 6m. Ditanam di halaman rumah, Hidup subur di zon tropika. Membiak melalui bijibenih dan keratan batang atau anak. Mempunyai bau yang kuat dan rasanya pahit.
KEGUNAAN:
Sebagai rempah dalam masakan terutamanya kari. Digunakan sebagai tonik herba, cirit-birit, buasir, kencing manis, mencegah uban, merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa, lebam dan bengkak.
No comments:
Post a Comment